Hva slags sykkel du bør gå til innkjøp av, avhenger av hva du skal bruke sykkelen til. Er du mest interessert i landeveissykling og er en ivrig milsluker, trenger du en annen type sykkel enn om du foretrekker offroadsykling eller vil dra på langturer sammen med familien. Bruken avgjør selvfølgelig type sykkel og også hva slags utstyr og tilbehør du trenger. Generelt kan vi si at du kan velge mellom tre hovedtyper sykler: racer-, hybrid- eller terrengsykkel. Hver av disse finnes i ulike prisklasser med forskjellige typer tilbehør, styrer og ekstrautstyr. Les mer nedenfor for å finne hvilken type sykkel som passer deg best.

Hybridsykkel til hverdagsbruk

Trenger du hovedsakelig en sykkel til hverdagsbruk, for eksempel for å sykle fram og tilbake til jobben, for å ta med ungene ut på søndagstur eller sykle rundt i byen og nærmiljøet, bør du velge en hybridsykkel. En hybridsykkel har noen elementer fra hver av de andre sykkeltypene, nemlig bysykkel, terrengsykkel og racersykkel. Det betyr at du får en sykkel som egner seg for ulike typer underlag, for eksempel fortauskanter, en kortere skogsti eller en lengre strekning med asfalt. De er stødige, ruller godt og er samtidig enkle å håndtere. Hybrider er også enkle å tilpasse med tanke på sittestilling, og de har ofte bagasjebrett, skivebremser og mange gir.

Racer til landeveissykling

Har du lyst til å bruke sykkelen til trening eller lange distanser på asfalt, bør du velge en racer eller landeveissykkel. Dette er svært lette sykler som fås med enten aluminiumsramme eller karbonramme, litt avhengig av hvor mye penger du vil legge i sykkelen. Sistnevnte er nok den dyreste av de to, men er til gjengjeld svært lett og solid. Hvis du skal kjøpe landeveissykkel, er passform noe av det viktigste. For å få en racersykkel som passer best mulig for deg, må du ta treningsnivå og sykkelens dimensjoner med i betraktningen. Husk at dette er en sykkel du skal tilbringe mange timer på, så den bør være komfortabel.

Terrengsykkel for offroad og turer i marka

Skal du først og fremst bruke sykkelen i ulendt terreng eller til sykling i snø og slaps, er en terrengsykkel et utmerket valg. Denne sykkeltypen er laget for å tåle søle, vann og mye humper, og den har derfor gode dempere. Den bør også ha skivebremser, som fungerer absolutt best i våte og sølete forhold. Avhengig av hvor røff sykling du planlegger, kan du velge mellom litt lettere typer og mer hardføre og solide mountain bikes. Syklene har bredere hjul for å få godt grep, og alt fra bremser, dempere, girtype og dekktykkelse kan tilpasses med tanke på om du skal konkurrere eller bare sykle for moro skyld.

Tilpasninger etter bruk og behov

Alle de ulike sykkelkategoriene kan så tilpasses ditt bruk og dine behov. Langdistansesykler kan kjøpes med ulike dimensjoner for å passe ulike kroppstyper, og ut fra hvilken sittestilling du foretrekker. Du kan velge mellom ulike styretyper, gir og bremser. En hybridsykkel kan påmonteres bagasjebrett, barnesete eller påkobles en sykkelvogn. Og en terrengsykkel kan settes sammen og tilpasses ut fra om du skal bruke den til hobbysykling og lettere terreng i hverdagen, eller om du vil sykle på konkurransenivå og være med i terreng- eller enduroritt. Du finner mange gode tips på nett, men det beste når du skal kjøpe ny sykkel, er å lytte til fagfolk og prøvekjøre sykkelen.

Tenk sikkerhet når du kjøper sykkel

Siden sikkerhet og trygg fremkommelighet er en viktig del når du skal kjøpe ny sykkel, kan det lønne seg å legge noen ekstra kroner i sikkerhetsutstyr. Dette kan for eksempel være bremser som er tilpasset vær og føre, som skivebremser hvis du skal sykle mye i all slags vær. Så bør du også legge noen kroner i en hjelm som sitter godt. Dette er en rimelig investering, og den bør brukes hver gang du er ute og sykler. Kjøp deg også gjerne en fin refleksjakke eller trøye, slik at du synes godt på veien. Fremfor å betale ekstra for en fin sykkelfarge bør du prioritere noen kroner på sikkerhetsutstyr.