Hva slags sykkelklær og sko som passer best for deg, varierer selvfølgelig med mange ulike faktorer. Om det er til terrengsykling, sykling til jobb eller skole eller lange turer med fart i fokus, vil være avgjørende. Dette er tre forskjellige sykkelgrener som krever ulikt utstyr. Uansett vil det være viktig å velge sykkelklær og -sko som er tilpasset den grenen du ønsker å drive med. At klærne har pustende egenskaper og klarer å kvitte seg med overskuddsvarme, er et av de viktigste kriteriene. Hvor dyrt eller hvor rimelig tøy du trenger, avhenger gjerne av antall timer i sadelen, men det finnes mye god sykkelbekledning til fornuftige priser.

Ulike syklister trenger ulike typer sko

Hva slags sykkelsko du trenger, vil henge sammen med hva slags syklist du er. Er du landeveissyklist, trenger du sykkelsko som har klikk- og låsesystem for landeveissykler. Foretrekker du touring – eller terrengsykling – trenger du sykkelsko som er tilpasset pedalsystemet på terrengsykler. En sykkelsko kombinert med klikkpedaler gjør enorm forskjell på fart, energiforbruk og effektivitet på sykkelsetet. Det viktigste er at du får tråkk hele veien rundt og bruker alle musklene bedre, både foran og bak på låret. I tillegg bidrar sykkelsko til bedre balanse og dermed også bedre kontroll. Det betyr også høyere sikkerhet for deg selv og dem du møter langs veien.

Sykkelklær for all slags vær

Er du en ekte sykkelfantast, legger du kanskje ut på sykkeltur i all slags vær og føre. Da er det viktig at du er riktig kledd. Også her kommer det an på hvilken sykkelgren du sverger til. Bekledningen har mye å si for både ytelse, komfort og sykkelglede. Dette gjelder selvfølgelig både sommer og vinter. Du bør velge komfortable sykkelklær med lav vindmotstand, det vil si at de bør være tettsittende, men likevel pustende. Legger du litt ekstra i sykkelklærne, vil du trives enda bedre på sykkelsetet. Husk også at det er viktig å synes godt, spesielt om høsten. Sykkelklær med gode reflekser er en god investering i sikkerhet.

Sommerbekledning

Planlegger du mange og lange sykkelturer i sommerhalvåret, er det viktig å velge en god sykkelbukse eller shorts med god polstring og gode pusteegenskaper. Den bør sitte tett og være komfortabel. Det finnes spesielle sykkelshortser og -bukser for både kvinner og menn, og du får dem både med og uten seler. Dette har litt med smak og behag å gjøre, så velg en modell du synes sitter godt på deg. Det viktigste er at den har god passform, føles behagelig og gir deg frihet i bevegelsene. Den skal også være tettsittende for å redusere luftmotstanden når du sykler. En god sykkelbukse kan faktisk utgjøre hele forskjellen på sykkelopplevelsen din.

Klær for sykling i vinterhalvåret

Sykler du også om vinteren, bør du gå for en lang sykkelbuksemodell. Gode sykkelklær for vinterbruk bør også helst ha en front som er vindtett, da holder de vind og kulde bedre ute. Samtidig bør de ha gode pusteegenskaper og klare å ventilere ut svette. Blir du svett i kulda, begynner du fort å fryse hvis klærne ikke klarer å kvitte seg med fuktigheten. En godt polstret bukse og jakke er smart, gjerne med refleksdetaljer for synlighetens skyld. Og kjøp deg gjerne et par trekk til sykkelskoene. De vil hjelpe deg å holde på varmen på tærne også når gradestokken kryper nedover på minussiden.

Husk hjelmen!

Det viktigste «plagget» du har på deg, uansett årstid og føre, er selvfølgelig hjelmen. I den mørke årstiden kan det være spesielt smart å ha en hjelm med synlige farger, som gul, hvit eller oransje. Nå kan du også få kjøpt hjelmtrekk med refleks, som i tillegg bidrar til å holde vinterkulde, regn og snø ute. Har du lett for å fryse på ørene, kan du også bruke en buff eller en tynn lue som holder på varmen. Hvis du er riktig kledd for årstiden, har en behagelig og sikker hjelm og en god sykkel, kan du se fram til mange og lange sykkelturer og gode opplevelser. God tur!