Sykling er en treningsform som passer for de aller fleste. Grunnen er at sykling er en treningsform som ikke gir de store belastningene på kroppen. Du kan enkelt komme i gang med korte turer i nærmiljøet, med en rolig sykkeltur til jobben – eller rundt kvartalet hvis du er utrent pensjonist og vil komme litt i aktivitet. Du bruker de store muskelgruppene, og du belaster ikke ledd på samme måte som ved for eksempel jogging eller andre treningsformer med støt eller hopp. Derfor passer denne treningsformen for både unge og gamle, og det eneste du trenger, er en sykkel for innendørs- eller utendørs bruk.

Enkel hverdagsmosjon

Det er lett å komme i gang med sykling, og det er en treningsform som også er enkel å gjennomføre i hverdagen. Erstatt bilen eller bussen ved å sykle til jobben, så har du allerede gjort unna dagens treningsøkt. Du kan sykle i ditt eget tempo, og det er noe av det som gjør at det er en så fin måte å starte å trene på hvis du har vært ute av trening i lang tid. Beregne litt ekstra tid i begynnelsen, og øk farten etter hvert. På hjemveien kvitter du deg med arbeidsdagens stress, og bevegelse og frisk luft er godt for kropp og sjel.

Hvorfor er sykling så bra?

Det som først og fremst gjør sykling til en god treningsform for alle, er at du bruker de store muskelgruppene på en skånsom måte – uten store belastninger på leddene. Det er derfor en treningsform som passer for både gamle og unge, og uansett hvilken form du er i når du starter. Leddene får ikke samme type støt som når du for eksempel jogger. Derfor kan du godt starte med sykling selv om du ikke har trent på lenge. Sykling gir deg både bedre kondisjon, styrker store muskelgrupper og bidrar til et bedre blodomløp. Dermed blir også oksygenopptaket bedre, og hjertet styrkes gradvis etter hvert som du øker treningsmengden.

Vil du ha kontroll på treningen din?

Hvis du vil ha en viss kontroll på treningen din, finnes det nå mange gode hjelpemidler som er morsomme å bruke. På mobiltelefonen kan du for eksempel laste ned en treningsapp der du kan følge med på sykkelruter, fremdrift og kaloribruk. Det er morsomt å se hvor du har syklet, hvor langt, og om du har hatt forbedringer over tid. Det finnes også egne sykkelcomputere som har både disse og mange andre artige funksjoner som hjelper deg med å komme i bedre form, og som samtidig gjør treningen litt ekstra morsom. De hjelper deg også med å fortsette med treningen over tid.

Sykling inne eller ute?

Sykling behøver ikke å foregå utendørs eller ute i trafikken. Du kan for eksempel også dra på et treningssenter der du kan bruke en ergometersykkel eller delta i spinningtimer. Eller kanskje du foretrekker å kjøpe deg en ergometersykkel som du kan ha hjemme foran TV-en? Da får du en skånsom og enkel treningsform hjemme i din egen stue. Spinning er for deg som har et visst kondisjonsnivå, men om du er i normalt god form i utgangspunktet, vil du raskt få opp kondisen med denne treningsformen. Mange treningssentre rundt omkring i landet har tilbud om spinningtimer med instruktør, som hjelper deg å komme i gang og komme videre.

Sykling er godt for humøret!

Uansett om du sykler ute i trafikken, sykler på ergometersykkel hjemme eller på treningssenter eller deltar i en spinningtime, er det mange gode grunner til å sykle. Ute i naturen får du frisk luft, og bevegelse og bedre blodsirkulasjon gjør at også humøret stiger. Denne effekten vil du også få på en ergometersykkel, kanskje bortsett fra den friske luften. Når du trener uten høy belastning på ledd og sener i kroppen, blir du i bedre form uten slitasjeskader som følger med andre typer idrett og treningsformer med høyere belastning. Og – kanskje først og fremst – sykling er bra for humøret!