Når du er ute og sykler er det alltid sikkerheten som må komme først. For det første må du ha foretatt en sjekk av sykkelen din. Fungerer bremsene som de skal? Har du kattøye bak og lykt foran hvis du skal sykle i mørket? Og viktigst av alt – har du husket hjelmen? Hvis uhellet først skulle være ute og du velter på sykkelen din, kan det ha stor betydning om du sykler med eller uten hjelm. Hjelmen kan faktisk være med på å redde livet ditt hvis du først skulle havne i en sykkelulykke eller bli påkjørt. Derfor er hjelmen faktisk det viktigste du har på deg på sykkeltur!

Hvordan beskytter sykkelhjelmen?

En sykkelhjelm er utformet på en slik måte at den skal dempe støt og fordele kraften fra støt mot hodet over et større område. Det betyr at den fordeler støtet, noe som gjør at kraftige slag mot hodet dempes, og dermed kan også alvorlige hodeskader forebygges ved bruk av hjelm. Sykkelhjelmen er også konstruert slik at den har best beskyttelse på det som kalles kritiske områder, nemlig tinningene og pannen. Dersom man får store skader på disse viktige områdene av hodet, er det fare for langtidsskader og komplikasjoner. Og dette kan bruk av hjelm være med på å forebygge!

Hva kan skje hvis du ikke bruker hjelm?

Hvis du ikke bruker sykkelhjelm og er utsatt for en velt eller en påkjørsel, er faren stor for at slag mot hodet kan få store og varige konsekvenser. Hjernen er det viktigste organet vi mennesker har, og det kan ha stor betydning for livskvaliteten og framtiden dersom du får hodeskader som fører til skader på hjernen. Harde støt mot pannen eller den fremre delen av hjernen kan, i de mest alvorlige tilfellene, gi innvendige blødninger i hjernen og føre til at du mister synet, forandrer personlighet eller rett og slett mister livet. Dette er skremmende konsekvenser som kan forebygges dersom du bruker sykkelhjelm.

Sykkelhjelmer i mange prisklasser – hvilke er best?

Må du kjøpe den dyreste sykkelhjelmen for å få den beste beskyttelsen? Absolutt ikke. Hvis du sykler til jobben eller på tur, er det viktigste at du finner en hjelm som sitter godt. Sykkelhjelmer finnes i mange ulike prisklasser, og mange rimeligere utgaver beskytter likevel hodet godt. Alle sykkelhjelmer på det norske markedet skal være CE-merket og stemplet med sertifiseringsmerket EN 1078. Disse godkjenningsstemplene viser at sykkelhjelmen har den nødvendige beskyttelsesevnen som kreves av en godkjent hjelm. Så er det viktig at hjelmen føles behagelig og sitter støtt på hodet ditt. Når dette er i orden, er det fritt fram å kjøpe hjelm etter smak, behag og lommebok.

Sykkelhjelm for sportssyklister

Du som er aktiv sportssyklist stiller kanskje flere krav til sykkelhjelmen enn en hobby- eller tursyklist, men kriteriene for at hjelmen skal være godkjent, er ikke noe annerledes enn for de rimeligere hjelmene. For sykling i høy fart og over lange strekninger vil det være faktorer som vindmotstand og ventilasjonsevne som kan spille en rolle. Da vil du kanskje også ta en titt i de litt dyrere segmentene for å finne en hjelm som tilfredsstiller dine behov. Er du med i en sykkelklubb, vil kanskje også farge og stil ha mye å si for å passe sammen med resten av bekledningen. Men dette gjør ingen forskjell for sikkerheten.

Sikkerhet for små og store syklister

Både voksne og barn bør bruke godkjent hjelm på hver eneste sykkeltur, for egen sikkerhets skyld. Har du barn, vet du hvor viktig det er at du som voksen tar ansvar for at barna bruker hjelmen, og det er viktig å lære dem gode vaner tidlig. Da er det også viktig at du som voksen er et godt forbilde og bruker hjelm hver gang du legger ut på tur. Forskning viser at så mye som 60 prosent av faren for hodeskader reduseres ved bruk av hjelm. Så selv om det ikke er påbudt å bruke hjelm, viser disse tallene hvor nyttig den er for store og små. God sykkeltur!