De fleste streber etter å opprettholde en forholdsvis sunn livsstil. Dette kan ofte være vrient å få til i en hektisk hverdag med jobb, skole, hund, barn eller andre forpliktelser. Men visste du at små grep, som å sykle istedenfor å kjøre til jobb, kan gi veldig store helsegevinster? Det å sykle kan nemlig gi deg helsegevinster som lavere blodtrykk, lavere kolesterol, redusert sjanse for å utvikle diabetes og bedre kondisjon. Dette er bare noen av helsefordelene du får ved å sykle. Les videre for å lære mer om fordelene du får ved å sykle jevnlig, enten det er til jobb eller i andre situasjoner.

Mange helsefordeler

Ifølge forskning.no er det ingen grunn til å la sykkelen støve ned i garasjen eller boden. Dersom du sykler, kan du ifølge ekspertene få mange positive virkninger på helsen din. Hvis du sykler minst to kilometer daglig, kan du redusere sjansen for både overvekt, høyt kolesterol, høyt blodtrykk, diabetes type 2 og lignende. Dette er sykdommer som igjen kan medføre hjerte- og karsykdommer, og vil derfor være veldig smart å forhindre – ifølge de svenske forskerne som står bak studien. En tilsvarende dansk studie har funnet lignende resultater, og sier at så lite som én time sykling ukentlig reduserer sjansen for hjertesykdom.

Det kreves ikke mye av deg!

Du kan med andre ord oppnå svært mange gunstige helseeffekter for relativt liten innsats. Dersom du sykler til jobb et par ganger i uken, vil dette sannsynligvis kunne bidra til at du holder deg frisk (selvfølgelig er dette litt avhengig av avstand til og fra jobb, så vel som livsstilen din ellers). Poenget er at små tiltak i hverdagen kan utgjøre en stor forskjell, så hvorfor ikke ta en liten sykkeltur jevnlig? Du kan for eksempel sette av én dag i uken der du tar en sykkeltur, i det minste. For eksempel hver søndag som en søndagstur, eller hver onsdag på vei til/fra jobb.

Lettere å skvise inn i en travel hverdag

Det som er så bra med sykling som treningsform, er at du ikke nødvendigvis trenger å sette av tid til det, slik du for eksempel må om du skal ta en tur på et treningssenter. Du kan for eksempel slå to fluer i én smekk om du sykler istedenfor å kjøre til jobb – tid du uansett ville brukt på veien. Det tar kanskje noen minutter ekstra å sykle sammenlignet med å kjøre, men du kan til gjengjeld ofte kjøre forbi køen i rushtrafikken om det er et eget sykkelfelt der du bor. Bruk sykkelen som transportmiddel til og fra jobb, butikk, barnehage eller lignende!

Miljøvennlig og lønnsomt

I tillegg til å gi svært gode helsefordeler, vil sykling være både miljøvennlig og ikke minst – lønnsomt! Du vil spare miljøet for mye forurensing om du sykler dit du skal istedenfor å kjøre, i hvert fall dersom du kjører bensin- eller dieselbil til vanlig. I tillegg er det mye billigere å sykle enn å kjøre bil. Du vil spare utgifter til både drivstoff, bompenger, veiavgift, forsikring og service om du dropper bil og heller sykler. Gjør deg selv, helsen din og miljøet en tjeneste, og velg sykkel! I hvert fall så langt det er mulig. Bare litt sykling hjelper også på miljøet.

Få bedre kondis med sykling

Når du sykler er dette utmerket kondisjonstrening, ettersom sykling er aerob trening som gjerne varer over lang tid. Dette styrker hjertemuskelen og gjør at hjertet klarer å pumpe mer blod per sammentrekning, slik at kroppen din får det oksygenet den trenger med mindre innsats fra hjertet. Dette vil bidra til å lette hverdagslige aktiviteter som å gå opp trapper, leke med barna, arbeide i hagen – og hva som helst annet. I tillegg trener du lårmusklene dine svært bra, og kanskje du til og med får sprettrumpe? Her er det ingenting å tape! Finn fram sykkelen din i dag og se selv.